Howto: Phishing

Howto: PhishingStel: Je krijgt van je bank een e-mail waarin vermeldt staat dat door een fout alle gegevens van internetbankieren verwijderd werden. Ga je hier op in?

 

Resoluut nee! Vaak is dit immers bedrog. Het zogezegde mailtje van je bank is niet afkomstig van een hoofdzetel of medewerker maar van iemand die uit is op jouw geld.

Wat is Phising?
Phishing werkt eigenlijk op dezelfde manier als het voorbeeld van hierboven. Je krijgt een e-mail met de boodschap dat je je gegevens dringend ergens moet invullen. Ter gemakkelijkheidhalve werd de link waarop je deze gegevens dient in te vullen, al onderaan in de mail vermeld. Misschien lijkt de website op het eerste zicht betrouwbaar en echt, maar mocht je goed kijken dan zie je misschien kleine verschillen met het origineel. Wanneer je je gegevens toch zou ingeven dan worden deze automatisch verstuurd naar de persoon die achter de actie zit. Je zou toch zelf ook je naam, adres en creditkaartnummer niet geven aan een wildvreemde?

Wat is Pharming?
Pharming werkt eigenlijk op precies dezelfde manier. Alleen krijg je bij Pharming geen e-mail of verzoek voor je gegevens, maar wordt je omgeleid via verschillende achterpoortjes en e-mails naar de website van de oplichter. Resultaat? Opnieuw heb jij je persoonlijke gegevens verspreidt onder wildvreemden.

Hoe kan ik het vermeiden?
Eigenlijk is het heel eenvoudig om Phishing te vermeiden. Ga nooit in op e-mail die afkomstig lijken te zijn van je bank of een andere bankinstellingen. Ook e-mails met titels als ‘You have won a mercedes’ of ‘1 million visitors, you’ve won’ beloven niet veel soeps. Denk je dat het menis is, ga dan rechtstreeks naar je bankwebsite of de website waarop je gewonnen hebt.

Pharming is natuurlijk iets lastiger te vermeiden, maar ook kan je je goed ertegen beschermen. Update regelmatig je computer met de nieuwe updates van zowel je browsers als programma’s. Daarnaast hebben de meeste browsers zelf ook extra toolbars of instellingen die phishing & pharmingtrucks omzeilen. Ten slotte biedt antivirsussoftware ook toeverlaat. De beveiligingsbusiness is zich bewust van het probleem en upgrade daarom nog dagelijks zijn software om de meest slinkse methodes van phising en pharming te omzeilen.

 Howto: Phishing

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.