Poorten openen

Poorten
Fout ingestelde poorten zorgen vaak voor problemen bij gezinnen. Bijvoorbeeld torrents die te langzaam gedownload worden of games die niet online gespeeld kunnen worden. Beide problemen liggen nochtans bij kleine fouten in de instellingen van de router-poorten. In deze how-to leer je een poort op een manier correcte openen en kijken of een poort al dan niet openstaat.

Wat is een poort?
Een internetverbinding wordt standaard onderverdeeld in virtuele eenheden: de poorten. Zo kan één internetverbinding toch verschillende verbindingen van computers tot stand brengen. Elke poort in de router laat een specifiek proces op een computer verbinding maken met het internet. Standaard voor een browser is dit de poort ‘80′.

Wanneer moet ik een poort openen?
In één huishouden komen vaak verschillende computers voor. Echter is de standaardaansluiting op een modem niet veilig genoeg. Hiervoor is een router een handig hulpmiddel, dit apparaat beschikt over een standaard hardware-firewall en stelt gebruikers in staat om hun internet te delen. Zoals eerder aangehaald loopt de verbinding van standaardpoorten via de poort ‘80′. Dit vormt echter een probleem voor mensen die specifieke poorten nodig hebben voor programma’s. Men moet namelijk deze poorten handmatig openen. Handig om te weten is ook dat geopende poorten van buitenuit gebruikt kunnen worden. Het beschikken over daarnaast een goede software-firewall kan veel ongemakken besparen.

Hoe open ik een poort?
1. Log in op het beheerssysteem van uw router. Dit kan door de url ‘192.168.0.1′ of ‘192.168.1.1′ in te geven in de browser. Mochten bovenstaande twee adressen niet werken, dan kan u de handleiding van uw router raadplegen voor meer specifiekere informatie.
2. Geef het standaardwachtwoord in als administrator.
3. Ga binnen het geopende scherm, naar het tabblad Firewall/NAT/Port Forwarding of Virtual Server. U zal niet alle voorgaande termen terugvinden, afhankelijk van het type router wordt één van de termen gebruikt.
4. Voeg een User-Defined of Custom poort toe.
5. Geef in voor welk intern IP-adres de poort geopend moet worden. Het interne IP-adres kan als volgt teruggevonden worden: Start > configuratiescherm > Netwerkverbindingen. Selecteer daar het apparaat met de beschrijving LAN / Local Area connction / Lokale verbinding. Klik vervolgens met de rechter muisknop daarop, en selecteer in dat menu “Status”. In het laatste of tweede tabblad staat vervolgens uw interne IP-adres.
6. Vul de gewenste poort in. Als er een start- & eindpoort ingevuld moet worden, vul dan dezelfde poort in voor beide vakjes.
7. Geef bij de keuze UDP of TCP, TCP aan. Of indien mogelijk beiden.
8. Klik op ‘ok’, ’submit’, of ’save’.
9. De poort is normaal nu correct geopend! 

Hoe controleren of de poort correct geopend is?
Op de markt zijn er verschillende tooltjes om te kijken welke poorten geopend zijn op de router. ‘PFportchecker’ van Portforward.com is één van die veelgebruikte middeltjes. Dit programma laat zien welke poorten open zijn voor het TCP of UDP-verkeer. Meestal opent de router automatisch bij het openen van een poort zowel het TCP als UDP-verkeer.

Help! Mijn poort is nog steeds niet geopend?
Wanneer de bovenstaande methode niet werkt, dan ligt het probleem bij de software-firewall die op de computer aanwezig is. Daarnaast kan de firewall van Windows ook voor problemen zorgen. Ten slotte kan het ook zijn dat uw poorten wel geopend zijn, maar de hardware firewall automatisch bepaald dataverkeer blokkeert. In de instellingen van de firewall kan u die zelf handmatig uitschakelen.

Bron: pconline

Share

Gerelateerde Artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *